Fotoğraf ve Toplum
Fotoğraf ve Toplum kitabı ile Gisele Freund, fotoğraf üzerine yazılmış yapıtlar arasında kılavuz bir kitap olarak çok önemli bir yere sahiptir. Fotoğraf ve Toplum kitabında da fotoğrafın icadından günümüze kadar geçirdiği değişimlere toplumsal ve siyasi bir pencereden bakar.
Gisele Freund kimdir?
Gisele Freund, Hitler’in yönetimi ele geçirmesiyle birlikte Almanya’yı terk etti. Sosyoloji eğitimi alan Freund, fotoğraf yapıtlarıyla dünya çapında üne kavuştu. Gisele Freund hakkında detaylı bir yazı için bu bağlantıya gidebilirsiniz.
Modern çağın en önemli buluşlarından biri olan fotoğrafın tarihi bize son iki yüzyıldaki sanat akımlarının bir panoramasını sunmakla kalmaz aynı zamanda sanat ile siyasi ve toplumsal gelişmeler arasındaki yadsınamaz ilişkinin boyutlarını da gözler önüne serer.
Sonuç bölümünden…
Duyarlığa seslenen fotoğrafın kazandığı inandırıcılık gücü, manipülasyon yapmak isteyen kişiler tarafından bilinçli olarak kullanılıyor. Amerikan reklam sektörünün en önde gelen temsilcilerinden biri olan David Ogilvy Confessions d’un publicitaire (Bir Reklamcının ltirafları) adındaki kitabında, meslektaşlarına, müşterilerini öncelikle fotoğraf kullanımı konusunda ikna etmelerini salık veriyor “çünkü fotoğraf gerçekliği temsil eder ama resim o kadar inandırıcı değildir”. Görüntüyü hem tüketen hem de üreten milyarlarca amatör, gerçekliği düğmeye basarken gördükleri ve ellerine gelen baskılarda bu gerçekliğin tekrar üretilmiş olduğuna tanık oldukları için fotoğrafın gerçekliğinden şüphe etmiyorlar. Onlar için fotoğraf, tartışmaya yer bırakmayan bir kanıt.
Fotoğraf başlangıçta mütevazı bir kendini temsil etme aracı olarak ortaya çıktı. Kısa sürede güçlü ve her yönde genişleyen bir sanayi dalına dönüştü ve her yere sızdı. Fotoğraf, bir tıpkıbasım yöntemi olarak sanat yapıtının herkese ulaşmasını ve bu sayede demokratikleşmesini sağladı. Bununla birlikte sanata bakışımızı da değiştirdi. Fotoğraf, yaratıcı bir kaygının dışarı çıkarılması için kullanılan bir yöntem olarak algılandığında onun doğanın basit bir sureti olmaktan öteye geçtiği görülür. “İyi” fotoğrafların az bulunmasının nedeni de budur.
Bugün iletişim alanında çok önemli bir rol üstlenen kitle iletişim araçlarının çıkış noktasında fotoğraf vardır. Fotoğraf olmasaydı ne sinema olurdu ne de televizyon. Küçük televizyon ekranına her gün dönüp bakmak, milyonların vazgeçemeyeceği bir uyuşturucuya dönüştü. Fotoğrafın mucidi Nicephore Niepce, düşüncesini kabul ettirebilmek için boşuna didinmişti. Bugün çok az kişi onun ismini biliyor. Mucidi olduğu fotoğraf, uygarlığımızın en çok kullandığı dil oldu.
Bu kitabın tamamını PDF olarak okumak için online fotoğraf kitaplığını ziyaret edebilirsiniz.
18 Comments
merhaba kitaba erişemiyorum lütfen yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba. E-posta adresinizi kontrol edebilirsiniz.
Merhaba,
Bu değerli kitaba erişebilmek için paraloya ihtiyacım var.
Saygılarımla.
Merhabalar. E-posta adresinizi kontrol edebilirsiniz.
Merhaba. Fotoğraf ve Toplum kitabı için şifre alabilir miyim?
Merhabalar. E-posta adresinizi kontrol edebilirsiniz.
Merhaba, kitaba erişim için şifre gönderebilir misiniz?
Merhabalar. E-posta adresinizi kontrol edebilirsiniz.
merhaba şifre alabilir miyim erişim için?
Selamlar. E-posta adresinizi kontrol edebilirsiniz.
Merhabalar kitaba erişmek için şifre istiyor yardımcı olur musunuz? Teşekkürler…
Selamlar. E-posta adresinizi kontrol edebilirsiniz.
Merhaba. Fotoğraf ve Toplum kitabı için şifre alabilir miyim?
Selamlar. E-posta adresinizi kontrol edebilirsiniz.
Merhabalar kitaba erişmek için şifre istiyor yardımcı olurmusunuz . Teşekkürler
Selamlar. E-posta adresinizi kontrol edebilirsiniz.
Merhabalar,
PDF olarak okumak için linke tıkladım ama bir parola istiyor.
Bu parola konusunda yardımc olur musunuz ?
Selamlar. E-posta adresinizi kontrol edebilirsiniz.