Fotoğraf Fikirleri
Fotoğraf fikirleri. Fotoğraf; fotoğraf makinesi ve mercek olarak cisimleşmeden önce, bir fikirdi. Nesnenin kendisini örnek alarak farklı bir betimleme oluşturma isteği, insanlık tarihi kadar eskidir. Bu, prehistorik sanattaki şablon el resimlerinde görülür. Batı kültüründe, sevgilisi savaşa gitmeden önce gölgesini duvara çizen Korintli kadının efsanesi, figüratif sanatın ve sonrasında 1840’larda fotoğrafçılığın doğuşunu anlatır. 1839’da fotoğrafçılık ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra, fotoğrafın eşi benzeri olmayan sahiciliğini ifade etmek için ‘tıpkıbasım’ kelimesi türetilmişti. Samuel F.B. Morse fotoğrafın bir kopya olarak nitelendirilemeyeceğini, bunun yerine fotoğrafın kendi başına gerçeğin bir kısmı olduğunu ortaya koydu. On dokuzuncu yüzyılda varlığını sürdüren bu düşünce; fotoğrafın, bir parmak izi gibi, gerçeğin izi veya aktarımı olarak karakterize edildiği geç yirminci yüzyılın dil teorisinde yeniden hayat buldu.
Fotoğraf Tarihi
Fotoğrafçılığın tarihi, hem bilim ve teknolojinin hem de değişen toplumsal koşulların, felsefelerin, sanat hareketlerinin ve estetiğin doğurduğu fikirlerle biçimlenmekte olan buluşların tarihidir. Fotoğrafın kopyanın eşsiz bir çeşidi olduğuna yönelik bazı fikirler, fotoğrafçılığın tarihi boyunca ortaya çıkıp kaybolmuştur. Sanatçıların kullanımı için klasik pozlar veren çıplakların fotoğraflarının yer aldığı ‘akademiler’ gibi diğerleri de kaybolmuş veya öylesine farklılaşmıştır ki kökenleri artık anlaşılmaz durumdadır. Fakat, fotoğraf ne kadar ilerlemeci olsa da dagerotip veya kolodyum kullanımı gibi ilk fikirlerin birçoğu şöyle ya da böyle günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. ‘Alternatif yöntemler’le ilgilenen bir fotoğrafçının sabah bir dagerotip yapması ve onu dijital fotoğraf makinesiyle fotoğraflaması, bilgisayara yüklemesi ve sonrasında online bir fotoğraf paylaşım sitesine yüklemesi olağandışı değildir. Diğer sanatlarda ise, zamanda yolculuk eden bu türden bir değişim pek fazla görülmez.
İlk ahşap fotoğraf makinelerinden bugünün karmaşık dijital görüntü yapımına bakılarak fotoğrafçılığın tarihi hakkında çıkarımda bulunmak kolay değildir. Fotoğrafçılık ilerlemenin, özümlemenin ve hayal gücünün her an gelişen ürünü olmuştur. Aslında, mikroskopi ve astronomi gibi alanlarda gelişen mercekler olmasaydı, ilk fotoğraf makineleri birkaç on yıl daha diğer optik oyuncaklar gibi önemsiz eğlenceler arasında kalırdı. Fotoğraf teknolojisi ileri optik, mühendislik, kimya teknolojileri ve sanayi yöntemleri tarafından kendisinin çok ötesine taşınarak şekillendirildi. İnsanın hayal gücündeki sıçramalar bu alanı dönüştürmeye yardım etti. Örneğin; pek tanınmayan bir çiftçi-mucit olan İskoç-Amerikan David Houston, rulo film bulunmadan önce rulo film makarasını tasarlamış ve patentini almıştır.
Fotoğraf Fikirleri. Fotoğrafçılığı Değiştiren 100 Fikir kitabı giriş bölümünden. Mary Warner Marien
Bu kitabın tamamını PDF olarak okumak için online fotoğraf kitaplığını ziyaret edebilirsiniz.
5 Comments
Merhabalar. Kitaba erişmem mümkün mü acaba ?
Merhabalar. E-posta adresinizi kontrol edebilirsiniz.
selamlar mehmet bey, kitaba erişmem mümkün müdür?
Merhabalar. E-posta adresinizi kontrol edebilirsiniz.
Sevdiyim kitab burada