Stüdyo fotoğrafı için FotoOkul’un bu sayısını çok temel bir fotoğraf alanına ayırdık . Fotoğraf, icat edildiği 1839 yılından bu yana kontrollü ortamda gelişimini devam ettirdi. Bu ortam zaman içinde kullanım amaçlarına göre değişti, düzenlendi ve günümüze geldi. En büyüğünden evde kurulmuş küçük bir odaya kadar tüm bu kontrollü ortamlar “stüdyo” ve buradaki çalışmalar da stüdyo fotoğrafı başlığı altında değerlendirilebilir. Stüdyo fotoğrafı da gerek sanatsal gerekse endüstriyel amaçlı çalışan fotoğrafçıların, kendi kontrolleri altındaki koşullarda üretim yapmak için tercih ettikleri bir yöntem olageldi. Ne var ki günümüzde amatör düzeyde birçok fotoğrafçı, çok uygun maliyetlerle kendi stüdyosunu yaratıp burada çekim yapabiliyor. Dijital teknoloji de her geçen gün stüdyo fotoğrafı çekimine yeni olanaklar getiriyor.
FotoOkul’un bu sayısı, stüdyo fotoğrafı konusunda Türkiye’nin en önemli isimlerinden, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü Başkanı Prof. Nihal Kafalı danışmanlığında, Araştırma Görevlisi Tuna Uysal tarafından hazırlandı. Kendilerinin engin bilgi ve deneyimini, geniş kitlelere ulaşan bu tür bir rehber kitapta toparlamak önemliydi. Elbette kitabın boyutları ve sayfa sayısı yanında, okur kitlemizin amatörden profesyonele kadar farklı seviyelerde olması nedeniyle, bilgiler ve örnekler belirli bir çerçevede verildi.
Bu çalışma, stüdyoda fotoğraf oluşturma mantığı için bir giriş seviyesi kitabı olarak hazırlandı… Verilen bilgiler kesin, değişmez kurallar gibi gözükse de her biri farklı şekilde tecrübe edilerek geliştirilebilir, değiştirilebilir ve bu ölçüde farklı görsel sonuçlar elde edilebilir. Bu kitabın, kendi stüdyonuzu yaratmanız ve istediğiniz sonuçları almanıza yardım etmesi dileğiyle… Kitabın giriş bölümünden.
Bu kitabın tamamını PDF olarak okumak için online fotoğraf kitaplığını ziyaret edebilirsiniz.
Leave a reply