Her şey kendinden önce olanın etkisinde yol alır. Sanatta da bu böyledir. Tüm çalışmalar zamanın süzgecinden geçerek, elenerek kuşaktan kuşağa aktarılarak yeni işlerin alt yapısını oluşturur. Bu alt yapı yeni ufuklar açarak sanatçının yapıtında değişim ve gelişimlere ışık tutar.
“Fotograf bu halkayı nerede, nasıl ve ne şekilde etkilemiştir?” sorusuna cevap aramak için önce “Fotoğraf nedir?”in cevabını bulmak ve bunu gün yüzüne çıkarmak gerekir. Bu kitabın çıkış noktası da bu soruya cevap arar niteliktedir. Ayrıca akademik düzeyde öğrencilerimle yaptığım çalışmalar esnasında, üniversite gençliğini oluşturan kesimde fotoğrafın belli bir düzeyde tartışılabilmesi, fikir çatışmalarının yaşanması veya aynı fikrin savulması için gerekli bilgi birikiminin ve altyapılarının henüz yeterli düzeyde olmadığını gözlemleme imkanı buldum.
Yukarıda değindiğim kaygıların bu kitabı oluştururken bana rehberlik ettiğini söyleyebilirim. Amacım temel konularını irdelemenin yanısıra hem başlangıç seviyesindeki insanlara hem de ileri seviyede fotoğrafla ilgilenen araştırmacılara, sanat felsefesi ışığında fotoğrafı anlayabilmelerine katkı sağlamaktır.
Bu hazırlanan kitapta; fotoğrafın tarihi, teknik açıdan gelişimi, rengin oluşumu, çekim tekniklerinin nasıl olması gerektiği, gün yüzüne çıkan sanat akımlarının içinde nasıl var olabildiği gibi konular derinlemesine bir araştırmanın süzgecinden geçirilerek derlenmiştir.
Alanda uzmanlaşmak ve araştırma yapmak isteyen kişilerin, bu sanatın tarihini kısaca öğrenmeleri ve aynı zamanda çekimiyle ilgili bilgi edinmeleri için, fotograf dersi niteliğinde oluşturulan bu kitabın, alana yönelik araştırmalara katkıda bulunacağı düşünce ve temennisini taşımaktayım.
Kitabın önsöz kısmından. Tolga Akalın
Bu kitabın tamamını PDF olarak okumak için online fotoğraf kitaplığını ziyaret edebilirsiniz.
Leave a reply