Nerededir?
Burası Hong Kong’daki Lantau Adası’nın batı tarafında bulunan bir balıkçı kasabası. Köyün adı, su kanallarının çıkışına (Tai O Çayı ve Tai O Nehri) denk gelen büyük giriş anlamına geliyor. Tai O Nehri, Lantau Adası’nın güneybatı kesiminde, kuzeyde (Tai O Çayı olarak) bölünüyor ve bu çatalda Tai O olarak adlandırılan ada var. Adanın Güney Çin Denizi’ne bakan batı ve kuzey kesiminde yaşam yok. Bu balıkçı kasabasının yerleşimi de çoğunlukla nehrin kıyılarında. Kanallar üzerinde bulunan iki yaya köprüsü kuzey ve batı arasında geçişi sağlıyor. Bu köprülerden biri; yerli kadınların halatlardan yapmış oldukları köprü, Ekim 1996’da çelik yaya köprüsü ile değiştirilmiş.
Adanın girişinde bulunan ufacık bir müzede balıkçılık aletleri ve sökülmüş eski yapılar da dahil olmak üzere yerel halkın geçmişinin kalıntılarını görmek mümkün. Buradaki her şey yerel sakinler tarafından bağışlanmış. Buranın tarihi hakkında bu küçük müzeden öğrendiğim kadarıyla ada yakınlardaki arkeolojik alanlar Taş Devrine kadar uzansa da, kalıcı ve doğrulanabilir insan yerleşimi sadece üç yüz yıl öncesine ait. Nehir girişlerinin hava koşullarından koruması ve saklanma için uygun olması sebebiyle Tai O, hikayelerde kaçakçılık ve korsanlıkla mücadele operasyonlarının merkezi olmuş. 16. yüzyılın başlarında Tai O, Tamao Savaşı sırasında Portekizce işgal edilmiş. Yakınlardaki Fan Lau’da, Pearl Nehri üzerinde 1729 yılında bir kale inşa edilmiş.
Tarihi…
İngilizler Hong Kong’a geldiğinde, Tai O bir Tanka köyü olarak biliniyor ve Çin İç Savaşı sırasında ve sonrasında Tai O, Çin Halk Cumhuriyeti’nden kaçanlara kaçak göç için birincil giriş noktası oluyor. Bu göçmenlerden çoğu Tai O’da kalmış ve Tai O, Hoklo (Hokkien) ve Hakka da dahil olmak üzere diğer Hong Kong’un etnik gruplarından insanları da cezbetmiş. Bu bölge bir zamanlar tuz üretimi için de kullanılmış.
Birçok köy sakini balık tutmaya devam ederken, ancak geçimlik bir gelir sağlıyor. Tai O’da geleneksel olarak kurutulmuş tuzlu balık ve deniz ürünleri üretimi var. Şu anda balıkçılık yavaş yavaş ölüyor sanırım. Adada bir devlet okulu var ancak çoğu genç yaşlandıkça bölgeden uzaklaşmış. Temmuz 2000’de birçok konutu tahrip eden büyük bir yangın çıkmış. Köy şimdi çoğunlukla gecekondu kulübeleri ve nehir üzerine inşa edilmiş barakalardan oluşuyor.
“Hong Kong’un Venedik’i” olarak da bilinen Tai O, yangın ile zarar görmesine rağmen hem yabancılar hem de Hong Kong’un diğer bölgelerinde oturanlar için ilginç bir turistik yer ve henüz oldukça doğal.
Küçük bir ücret karşılığında, küçük teknelerle kanallar arası dolaşmak mümkün ve inanılmaz keyifli bir yolculuk. Birçok turist, bu gezileri Çin beyaz yunuslarını görmek için yapıyor. Sayılarının pek az olması sebebiyle genelde hayal kırıklığı oluyor ama durumdan kimse şikayetçi değil. Burası gün batımını görmek için de iyi bir yer ancak bulunduğum süre boyunca hava hep kapalı ve bulutluydu bu yüzden görme fırsatım olmadı.
Ulaşım
Tarihi bir bina olan Tai O Polis karakolu da Hong Kong’un Miras Koruma Vakfı tarafından Tai O Heritage Otel olarak adlandırılan sevimli bir butik otele dönüştürülmüş ve kasabanın oldukça sakin ve sessiz bir tarafında yer alıyor. Sanırım buradaki tek konaklama tesisi de bu. Ulaşım için ise Tung Chung metro istasyonununun yakınından kalkan 11 numaralı otobüs var. Kullananlar ada halkı ve turistler. Yaklaşık 45 dk. ‘lık bir yolculuk sonrası köye varılıyor ve adanın yeşillikleri arasında nasıl geçtiğini anlamadığınız bir keyif.
Buraya yaptığım bu kısa yolculuk sırasında sessizliğin tadını çıkarıp birazda fotoğraf çektim. Ada halkı pek fotoğraf çektirmeye meraklı değil o yüzden portreler için fazla durumu zorlamadım. Ama turist sayısı gün geçtikçe artıyor ve yavaş yavaş duruma alışıyorlar. Değişim her yerde…
Burada çekmiş olduğum fotoğraflar
Burası hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız…
Leave a reply