Goree Adası, insanlık tarihinde benzeri görülmemiş bir deneyimi ifade eder. Gerçekten de, evrensel vicdan için bu “hafıza adası” köle ticaretinin sembolü olup, tarihi acı, gözyaşları ve ölümler ile yazılmıştır. Atlantik köle ticaretinin acı dolu anıları, Dakar’dan kıyıya 3,5 km uzaklıkta bulunan 28 hektarlık bu küçük adada bulunur.
Goree Adası köle ticaretinde çok önemli bir yere sahipti çünkü Afrika’nın içlerine kadar uzanan yolların ve nehirlerin kesişim noktasında yer alıyordu. Köleler adadaki mahzenlerde tutulur ve gelen gemilerle gönderilirlerdi. Ada günümüzde köle ticareti dehşetinin gözler önüne serilmesi için, turizme açılmış ve kölelerin saklandığı mahzenler, yemek yedikleri kaplar, bileklerine takılan prangalar gibi şeyler sergilenmektedir. Ada üzerinde yer alan en önemli tarihi bina Köle Evi olarak bilinen, Afrika’da yakalanan tüm kölelerin Amerika’ya veya başka ülkelere gönderilmek için bekletildiği ve gemilere bindirildiği kıtadan son çıkış kapısı olarak kullanılan yapıdır.
Nasıl Gidilir?
Dakar Limanı’nın 2 km. açığında yer alan ve 20 dakikalık bir vapur yolculuğu ile ulaşılabilen Goree Adası, koloni dönemine ait kiremit yapıları ve her yandan begonvil çiçekleri sarkan sakin sokaklarıyla huzurun adası olarak bilinen bir yerdir. Günümüzde göze oldukça hoş ve sempatik görünen bu ada, 15.-19. yüzyıl arasında köle ticaretinin merkezi konumunda bulunmaktaydı. Öyle ki bu süreçte yaklaşık 20 milyon Afrika’lı kölenin Goree Adasından geçtiği belirtilmektedir.
Goree Adası Tarihi
Adada Avrupalıların gelmesinden önce yerleşim yoktu. İlk olarak Portekizliler 1450 yılında küçük bir taş kilise inşa etmiş ve ada mezarlık olarak kullanılmaya başlanmış. Fransa’nın 1677 yılında adadaki kontrolü kazanmasıyla Fransa-İngiltere savaşları sırasındaki kısa süreli İngiliz işgalleri hariç ada 1960 yılına kadar sürekli Fransa’da kalır. 1848 yılında Fransa’da köleliğin kalkmasının ardından ada köle ticaretindeki rolünü kaybederek deniz güvenliği için ileri bir karakol olarak kullanılmaya başlanır.
Adada günlük hayat sanki onca acı yaşanmamışçasına devam ediyor. Goree Adası 1978’de Dünya Mirası listesinde ulusal miras listesinde yer almıştır. Bugün, insan sömürüsünü anlamak ve uzlaşma için bir sığınak olarak hizmet etmeye devam ediyor.
Burada çektiğim diğer fotoğraflar için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Senegal fotoğrafları için bu bağlantıya gidebilirsiniz.
Leave a reply