Masai Kadınları
Kenya Nairobi’ye varışımdan iki gün önce rezervasyonunu yaptırdığım tur hakkında kabaca bir fikrimin olmasına rağmen yaşadığım deneyimin bu kadar yoğun olacağını tahmin edemezdim. Tanıtımda vaat edilen Masai köyünde geçirilen günde bu renkli topluluğun temsili örneği kadınlardan takı yapımı, kullanılan renklerin anlamları, günlük yaşamlarının kabaca nasıl olduğu hakkında bilgiler edinecek ve onlarla birlikte kendime bileklik veya bir aksesuar yapacaktım. Ödediğim paranın bir kısmı da bir sivil toplum kuruluşu olan One Horizon’a gidecekti.
Sabah otelde One Horizon STK gönüllüleri Carol, Solomon ve Charles ile buluşarak güne başladık. Tek katılımcının ben olduğunu öğrenince durum ilginç bir hal almaya başladı. Yaptığımız yolculuk boyunca One Horizon STK çalışmalarından ve yapılan diğer organizasyonlar hakkında bilgiler verdiler. Bu arada Kenya, Nairobi, Masailer, Afrika vs. hakkında tüm sorularıma içtenlikle yanıt aldım. Her üçünün de sanki uzun zamandır dostummuş gibi olması müthişti.
Masailer hakkında…
Öncelikle benim pek merak ettiğim Masai ler Afrika’nın en eski yerel halkı. Tanzanya ve Kenya’da yaşamlarını sürdüren yarı göçebe bir topluluk. Sayıları toplamda yaklaşık 800 bin civarında. Çok basit yaşamları, sıcak ve eğlenceli karakterleri var.
Yaklaşık bir saatlik yolculuktan sonra günü geçireceğimiz yere ulaştık. Burası Ngong Tepeleri olarak bilinen yer ve Masai lerin anavatanı olarak biliniyor. Uçsuz bucaksız tepelerden yürüyerek Peris ve kız kardeşi Unice ile buluştuk. Sonrasında günü geçireceğimiz evlerine doğru yürümeye başladık. Peris bahçesindeki ineklerini, evinin odalarını ve etrafı gezdirdi. Yüksekçe tepeye kurulan çadırda pek güneşli bir havada inanılmaz güzel bir Afrika savana manzarasında canım saatlerce oturup uzanmak istedi. Masaya getirdikleri takı malzemeleri ile Masai ler için önemli bir özellik olan, boncuklardan yapılan renkli takıların nasıl yapıldığını göstermeye başladılar. Bu arada kullanılan renkler, birlikte kullanımları gibi konuları da Solomon anlatmaya çalıştı.
Günün devamında Peris son derece dramatik hayat hikayesini Solomon aracılığıyla anlatmaya başladı. 12 yaşında zorla evlendirme, evden kaçma, aile tarafından reddedilme, 5 çocuk, son doğumda HIV+ olduğunun ortaya çıkması, zorlu tedavi süresi gibi tüm detayları bütün doğallığıyla anlattı. One Horizon’un da desteğiyle hayatını yeniden kurarak bu son derece mütevazi hayat şartlarında yaşamı, mutluluğu, hayatın değerini ve sevdikleriyle geçirdiği günlerin önemini bana bir kez daha hatırlattı. Bu arada ben ise Susan Sontag’ın “Başkalarının Acılarına Bakmak” kitabını hatırlamaya çalışıyordum. Anlattıkça başına gelen bunca olaya rağmen bu kadar dirençli bu kadına saygım giderek arttı. Asla vazgeçmeyen, hep güçlü olmak zorunda kalan ve direşken kadın. Almış olduğu sertifika programı ile takı ve elbise tasarlayıp internet üzerinden satarak hayatını kazanıyor ve kız kardeşi, erkek kardeşi ve babası ile komşu olarak torunlarıyla birlikte hayatına devam ediyor.
Günün sonunda beraber yaptığımız yürüyüş boyunca ise bu deneyimin beni nasılda değiştirdiğini düşünüyordum. 23.03.2017 Nairobi, Kenya
Leave a reply