Bu kitap, daha önce hiç fotoğraf çekmemiş ve bu işe yeni başlamış ve başlıyacak amatörler için hazırlanmıştır. Bu kitabın amacı, fotoğraf çekmeğe yeni başlayan amatörlere ellerindeki makineyi nasıl kullanacaklarını, elde ettikleri filimleri nasıl banyo edeceklerini, bu filimlerden nasıl baskı yapacaklarını öğretmektir. Son yüzyıl içinde diğer bilim dallarında olduğu gibi Fotoğrafçılık dünyasında da çok hızlı ilerlemeler ve büyük değişiklikler oldu ve hala da olmakta. Bu nedenle bu kitapta fotoğrafçılık ile ilgili temel ilke ve kavramları ana çizgileriyle, kişisel inceleme ve araştırmalara önem veren bir şeklide anlatmağa çalıştık.
Kitap aynı zamanda tecrübeli amatörün referans olarak kullanmasında, bazı tavsiyelerden yararlanmasında, makinesi ile ne anlatmak istediğine dair daha açık bir fikir edinmesine yardımcı olacak şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca her konuda olduğu gibi çok geniş kapsamlı bir konu olan fotoğrafçılık ta başarılı olabilmek için, çalışmalar sırasında karşılaşılabilecek bir takım sorunların çözümü için yapılanışın nedenlerini bilmek, niçin ve nasıl sorularına cevap verebilmek gerekmektedir, Umuyoruz ki bu kitapta bu nedenleri öğrenecek, niçin ve nasıl sorularına cevapları bulabileceksiniz.
İnsan hangi mesleğe mensup olursa olsun işiyle ilgili yeni bilgileri öğrenmesi sayesinde mesleği için faydalı bir unsur olabilir. Mesleki bilgileri edinmenin başlıca iki yolu vardır. Bunlardan biri meslek okulları ya da kurslar diğeri de kitaptır. Bu kitap bu gereksinmenin bir sonucu olarak fotoğrafçılık üzerine bilgi edinmek isteyen amatörlerin başvurmaları gereken bir kaynak olsun diye hazırlandı. Kuşkusuz. bu denli geniş bir konuyu tümüyle cevaplandırdığımızı öne süremeyiz. Eksiklerimiz ve belkide elimizde olmayan nedenlerden yaptığımız hatalarımız vardır. Hoşgörüyle karşılanacağı umudundayız.
Fotoğrafçılık Kavramları
Ülkemizde fotoğrafçılık la ilgili kavram ve terimlerin çoğu, kökleşmemiş, ilgililer tarafından iyice benimsenmemiş oldukları için gerçek anlamlarına göre kullanılmamaktadırlar. Bu nedenle fotoğrafik terim ve kavramlar konusunda bir karmaşıklık hüküm sürmektedir. Fotografik alanda dilimize girmiş oları yabancı sözcüklerin. terimlerin yerlerine türkçelerini koyabilmek için uğraştıksa da başarılı oldurumuzu hiç sanmıyoruz. Yabancı dillerden fotografik lisanımıza girmiş ve anlamlı bir karşılığını bulamadırımız terimler aynen muhafaza edilerek kullanılmıştır. Bazı terimler Türk Dil Kurumunun önerilerinden alnmıştır.
Hiç kuşkusuz bu terimler de bir deneme sürecindedir ve belki de pek yakın bir gelecekte yerlerini yeni önerilere bırakacaktır. Bu nedenlerle, fotoğrafik lisanımızdaki karmaşıklığın giderilmesi bakımından, yabancı kaynaklı sözcüklerin yerlerine konabilecek türkçe karşılıklarını bulmak görevi ülkemizdeki fotoğraf kulüplerine ve büyük bir boşluğu doldurduguna inandığımız ve yayın hayatına yeni giren iki fotoğraf dergisiyle bu işlerin uygulayıcısı ulan siz amatörlere düşmektedir. Yapılacak bu çalışmaların boşa gitmeyeceğine ve er geç çeşitli terimlerde her terimi türkçe bir sözcükle ifade etme olanağı bulunacatına samimiyetle inanıyoruz. Kitabın hazırlanmasında her parağrafa bir numara verilmiştir. Parağraflar arasındaki ilgi parağraf içinde parağraf numaraları gösterilerek belirtilmiştir.
Kitabın hazırlanmasında mektup, telefon ve bizzat gelerek teşvikte bulunan tüm amatör okuyucularıma, büyük yardımlarını gördüğüm değerli dostlarım Ayhan Babacan, Melih Suman, Hamit Kınaytürk, Edip Akın ve teknik yardımlarını gördütüm tüm teknisyen arkadaşlarıma ve büyük sabrından dolayı eşim Remin Gökgöz’e içtenlikle teşekkür ederim. Önsöz
Fotoğrafçılık ile ile ilgili diğer kitaplar için tıklayınız…
Bu kitabı satın almak isterseniz burada arama yapabilirsiniz.
Bu kitabın tamamını PDF olarak okumak için online fotoğraf kitaplığını ziyaret edebilirsiniz.
Leave a reply